Uw ogen laten onderzoeken bij uw huisarts

Fundusfoto bij suikerziekte

Patiënten met suikerziekte (diabetes mellitus) worden regelmatig oogheelkundig gecontroleerd om eventuele schade aan het netvlies (diabetische retinopathie) in een vroeg stadium te detecteren. Het vroegtijdig opsporen van schade aan het netvlies geeft de mogelijkheid om een adequate behandeling in te zetten en om onherstelbare schade aan de ogen te voorkomen. Met een fundusfoto kunnen wij beoordelen of u afwijkingen aan het netvlies heeft. Indien u netvlies-afwijkingen heeft, dan sturen wij u door naar de oogarts voor een eventuele behandeling.


Wat is diabetische retinopathie?

Suikerziekte (diabetes mellitus) kan schade aan de ogen geven. Deze schade vindt voornamelijk plaats aan de kleine bloedvaten in het netvlies, áchter in het oog. De kleine bloedvaten kunnen verstopt raken en kunnen gaan lekken. Dit noemen wij diabetische retinopathie. Bij beginnende diabetische retinopathie kunnen de klachten geheel afwezig zijn. Hierdoor bestaat de kans dat adequate en tijdige behandeling achterwege blijft. Bij vergevorderde diabetische retinopathie kan reeds onherstelbare schade aan de ogen ontstaan zijn.

Diabetische retinopathie is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid in Nederland. Bij 40% van de mensen met diabetes mellitus komen netvlies-afwijkingen voor. In 5% van de gevallen gaat het om ernstige afwijkingen met een verhoogd risico op ernstige slechtziendheid.

Het is daarom belangrijk om het netvlies van patiënten met suikerziekte regelmatig te laten controleren. Met een fundusfoto kunnen wij het netvlies beoordelen. In de meeste gevallen zal elke 2 jaar een fundusfoto worden gemaakt. Uw huisarts zal u doorverwijzen voor het maken van een fundusfoto.

Gezond netvlies 
(schematisch)

Gezond netvlies
(fundusfoto)

Diabetische retinopathie
(schematisch)

Diabetische retinopathie
(fundusfoto)


Een fundusfoto laten maken. Hoe gaat dat?

Voorbereiding

Onze fotograaf gaat een foto maken van uw netvlies. In sommige gevallen is het nodig dat wij uw ogen druppelen. Door deze druppels kunt u enkele uren waziger gaan zien. In dat geval mag u een paar uur geen auto rijden. Neem voor de zekerheid iemand mee die voor u kan rijden of kom met het openbaar vervoer. Wanneer uw ogen gedruppeld zijn kan het prettig zijn om na het onderzoek een zonnebril te dragen. Let op: Heel zelden komt het voor dat u enkele uren na het druppelen oogklachten krijgt. Bij klachten (bijvoorbeeld hoofdpijn of slechter zien) adviseren wij u direct contact op te nemen met uw huisarts.

Fundusfoto

Aan de hand van de fundusfoto kunnen wij beoordelen of u netvlies-afwijkingen heeft. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten en is niet pijnlijk. De foto's worden beoordeeld door onze oogartsen. De volgende dag is de uitslag bij uw huisarts bekend.

Uitslag

Indien u netvlies-afwijkingen heeft, dan sturen wij u door naar de oogarts. Met een goede behandeling kan hiermee in de meeste gevallen, slechtziendheid worden voorkomen.

Regelmatig uw ogen laten controleren

Het is dus belangrijk voor u dat u regelmatig uw ogen laat controleren. De huisarts zal u meestal elke 2 jaar doorverwijzen voor een fundusfoto.

Okulus komt naar ú toe!

Stap 1

Uw huisarts schakelt Okulus in voor een oogonderzoek.
Het is belangrijk dat uw ogen regelmatig worden gecontroleerd. De huisarts verwijst u meestal elke 2 jaar door voor een fundusfoto.

Stap 2

U wordt gebeld door Okulus voor een afspraak.
Wij nemen eerst telefonisch contact met u op voor het maken van een afspraak. Heeft de huisarts wel het juiste telefoonnummer van u?

Stap 3

U krijgt informatie over het onderzoek en over diabetische retinopathie.
Dat kan in een andere (uw eigen) taal als dat voor u duidelijker is.

Stap 4

De fundusfoto. Okulus maakt foto's van uw netvlies bij uw huisarts in de praktijk.
Op een voor u vertrouwd adres. Dichtbij, en dus wel zo gemakkelijk.

Stap 5

De huisarts ontvangt binnen 24 uur de uitslag van de fundusfoto.
U weet snel waar u aan toe bent. Indien nodig kan met een behandeling worden begonnen.

Afspraak maken voor een fundusfoto?

De huisarts zal u doorverwijzen naar Okulus voor een fundusfoto. Wij zullen telefonisch contact met u opnemen. Het is wel belangrijk dat de huisarts het juiste nummer van u heeft. U kunt ons ook bellen om zelf de afspraak in te plannen.

Maak een afspraak