Wie zijn wij

Oogonderzoek op vertrouwde locatie

Om te voorkomen dat door suikerziekte schade aan uw netvlies ontstaat maken wij van uw ogen een zogeheten fundusfoto. Als hierbij blijkt dat uw netvlies afwijkingen heeft, dan kan met een goede behandeling in de meeste gevallen slechtziendheid worden voorkomen.

“Ik vind het fijn dat er rekening wordt gehouden met mijn culturele achtergrond. Ik kreeg uitgebreid informatie in het Turks over het oogonderzoek.”

Mevr. Ozturk
Diabetespatient

“In een oogwenk waren mijn ogen gecontroleerd. Een urenlang bezoek aan de oogarts is nu veranderd in een bliksembezoek aan de huisarts.”

David Rutteman
Diabetespatiënt
Wat is het

Wat is diabetische retinopathie?

Suikerziekte (diabetes mellitus) kan schade aan de ogen geven. Deze schade vindt voornamelijk plaats in het netvlies en noemen wij diabetische retinopathie. Deze netvliesafwijkingen gaan NIET altijd gepaard met klachten. U kunt dus schade aan uw netvlies hebben zonder dat u dit door heeft. Niet iedereen met suikerziekte heeft diabetische retinopathie, maar heeft wel een kans om deze aandoening te krijgen.

Daarom bent u door de huisarts doorverwezen naar Okulus voor een oogonderzoek. Dit onderzoek wordt ook wel een fundusonderzoek of een fundusfoto genoemd.

Mensen met suikerziekte

5%
Loopt het gevaar blind te worden
40%
heeft diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is de belangrijkste oorzaak van blindheid. Bij 40% van de mensen met suikerziekte (diabetes mellitus) komen netvliesafwijkingen voor (diabetische retinopathie). In 5% van de gevallen gaat het om ernstige afwijkingen met een verhoogd risico om blind te worden.

Onze aanpak

Van huisarts naar Okulus

Onze fotograaf maakt een foto van uw netvlies. In sommige gevallen is het daarvoor nodig om uw beide ogen te laten druppelen. Door deze druppels kunt u enkele uren waziger gaan zien. In dat geval mag u een paar uur geen auto rijden. Neem voor de zekerheid iemand mee die voor u kan rijden of kom met het openbaar vervoer.

Met de fundusfoto kunnen wij beoordelen of u netvliesafwijkingen heeft. Dit onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. De foto’s worden beoordeeld door onze oogartsen. De volgende dag is de uitslag bij uw huisarts bekend.

Indien u netvlies afwijkingen heeft, dan sturen wij u door naar de oogarts. Met een goede behandeling kan je hiermee in de meeste gevallen slechtziendheid voorkomen.

Het is dus belangrijk voor u dat u regelmatig uw ogen laat controleren. De huisarts zal u minimaal 1 keer per 2 jaar doorsturen naar Okulus.

1. Uw huisarts verwijst u door naar Okulus voor een oogonderzoek

Het is belangrijk dat u minimaal 1 keer per 2 jaar een oogcontrole krijgt.

2. U wordt gebeld door Okulus voor een afspraak

Wij nemen eerst telefonisch contact met u op voor het maken van een afspraak. Heeft de huisarts het juiste telefoonnummer van u?

3. U krijgt informatie en uitleg over het onderzoek

Dat kan in een andere (uw eigen) taal als dat voor u duidelijker is.

4. Okulus maakt foto's van uw netvlies bij uw huisarts

Op uw vertrouwde adres. Dichtbij dus, wel zo gemakkelijk.

5. De huisarts ontvangt binnen 24 uur de uitslag van het onderzoek.

U weet snel waar u aan toe bent. Indien nodig kan met een behandeling worden begonnen.

“Ik vind het fijn dat er rekening wordt gehouden met mijn culturele achtergrond. Ik kreeg uitgebreid informatie in het Turks over het oogonderzoek.”

Mevr. Ozturk
Diabetespatiënte

“In een oogwenk waren mijn ogen gecontroleerd. Een urenlang bezoek aan de oogarts is nu veranderd in een bliksembezoek aan de huisarts”

D. Rutteman
Diabetespatiënt
Missie en team

Over ons

Okulus helpt mee om slechtziendheid en blindheid ten gevolge van diabetische retinopathie te voorkomen. Dit doen wij door patiënten te screenen op diabetische retinopathie. Waar anderen ophouden, gaan wij alleen net een stukje verder.

Wij doen ook aan empoweren van diabeten. Wij geven online en bij elk patiëntencontact voorlichting, en bij voorkeur in hun eigen taal. Wij helpen mee om risico groepen in kaart te brengen en screenen tijdens grote evenementen. Wij doen wetenschappelijk onderzoek naar diabetische retinopathie. En wij ontwikkelen software-oplossingen om efficiënt en effectief onze hulp aan te bieden. Kunnen wij u helpen?

Oogarts | Medisch directeur

Khalid Allali

Mijn passie ligt in het ontwikkelen van creatieve en technische oplossingen voor snellere toegang tot oogzorg.

Oogarts

Ali al Dulaimi

Hoogwaardige oogzorg bereikbaar maken voor alle patiënten in Nederland.

Oogarts i.o. | Adviesraad

Stephan Belunek

Ik ben enthousiast over de ontwikkelingen binnen Okulus. Als adviseur geef ik mijn mening over de nieuwe concepten van Okulus.

Werken bij Okulus? Of wil jij Okulus helpen?

Laat ons weten hoe jij ons kan helpen aan onze missie.

Lees verder

Onze partners

Contact

Waarmee kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over het oogonderzoek of wilt u een afspraak maken/wijzigen. We zijn bereikbaar voor u op 085 0 472 470

U kunt ook onderstaand formulier invullen en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Tot kijk!

Contactformulier