Google Rating
4,9 • Zeer goed beoordeeld

Oogonderzoek diabetes (fundusscreening)

Als je diabetes hebt, dan kan je netvliesafwijkingen in je ogen krijgen. Doe je daar niets aan, dan kan dat leiden tot slechtziendheid en uiteindelijk zelfs tot blindheid. Laat je ogen dus regelmatig goed checken. Via Okulus kun je binnen 1 of 2 weken terecht bij een oogzorgspecialist bij jou in de buurt. Hier lees je meer over een oogonderzoek bij diabetes: de fundus screening.

Wachttijd: Binnen 1-2 weken
Kosten: 49 euro (afhankelijk van de locatie)
Vergoeding zorgverzekaar: Ja, gedeeltelijk
Duur: ca. 15 - 30 minuten
Plan vandaag nog je fundusscreening!
Hero image

Wanneer heb je een fundusscreening nodig?

Een fundusscreening is belangrijk als je diabetes mellitus (suikerziekte) hebt. In de meeste gevallen moet je zo’n onderzoek elke 2 of 3 jaar laten doen.

Vroegtijdig afwijkingen opsporen

Bij een fundusscreening onderzoekt de oogzorgspecialist de achterkant van je oog: het netvlies. Het doel daarvan is om vroegtijdig afwijkingen op te sporen die passen bij diabetes mellitus. Met een speciale camera maakt de oogzorgspecialist gedetailleerde foto's van het netvlies. In de meeste gevallen worden oogdruppels gebruikt om de pupillen wijd te maken. Regelmatig onderzoek helpen bij het behoud van uw ooggezondheid en het voorkomen van blijvend zichtverlies.

Binnen enkele dagen duidelijkheid

De foto’s van het netvlies worden binnen enkele dagen beoordeeld. Je krijgt daarna het resultaat via je huisarts of de praktijkondersteuner.

Daarom kiezen voor Okulus

icon

Betrouwbare oogzorg dichtbij

icon

Met of zonder verwijzing

icon

Nauwelijks wachttijd

Veelgestelde vragen over de fundusscreening

Nee, de screening is niet pijnlijk. Houd er wel rekening mee dat je oogdruppels in krijgt. Die zijn nodig om de pupillen te verwijden. Door de druppels zal je voor een aantal uren wazig zien. Je kunt dus niet zelf rijden na het onderzoek.
Voor de screening is geen speciale voorbereiding nodig. Houd er wel rekening mee dat je oogdruppels in krijgt. Die zijn nodig om de pupillen te verwijden, zodat de oogzorgspecialist een gedetailleerde foto van het netvlies kan maken. Door de druppels zal je voor een aantal uren wazig zien. Je kunt dus niet zelf rijden na het onderzoek.
Na het onderzoek zal de oogarts of de optometrist een advies gegeven over wanneer het onderzoek herhaald moet worden. In de meeste gevallen zal elke 2-3 jaar een fundusscreening herhaald worden.
Als de oogzorgspecialist afwijkingen ontdekt, krijg je een verwijzing naar het ziekenhuis. Daar bespreekt de oogarts met jou de bevindingen en een eventueel behandelplan. Dit kan variëren van leefstijladviezen, tot aanvullende onderzoeken met behandelingen zoals lasertherapie of injecties.
Na het onderzoek geeft de oogarts of de optometrist een advies over wanneer het onderzoek moet worden herhaald. In de meeste gevallen is dit elke 2 of 3 jaar.
Ja, in de meeste gevallen wordt een fundusscreening vergoed door de zorgverzekering.
Diabetes kan leiden tot diabetische retinopathie, waarbij de bloedvaten in het netvlies beschadigd raken. Als je niet dit laat behandelen, kan dit leiden tot verminderd zicht of blindheid.
Zichtverlies door diabetische retinopathie kan variëren van lichte wazigheid tot volledige blindheid. Dit gaat vaak geleidelijk, waardoor vroege opsporing en behandeling heel belangrijk zijn.
Diabetische retinopathie wordt veroorzaakt door hoge bloedsuikerspiegels die de kleine bloedvaten in het netvlies beschadigen. Dit leidt lekkages, zwellingen in het netvlies en de groei van nieuwe kwetsbare bloedvaten in het netvlies.
Ja, door een goede controle van je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en cholesterol. Ook door regelmatige oogonderzoeken kun je de risico's van diabetische retinopathie aanzienlijk verminderen.
Naast diabetische retinopathie kan diabetes leiden tot andere oogproblemen zoals staar en die eveneens je zicht kunnen beinvloeden.

Maak direct een afspraak voor een fundusscreening

Snel zekerheid over jouw ogen
Meer dan 30.000 mensen gingen je voor 
Snel en eenvoudig geregeld
Deskundig onderzoek
Bij jou in de buurt