Heb je een risico op het krijgen van glaucoom? Kom het in de familie voor of heeft de huisarts jou doorverwezen? Bij Okulus vind je een oogzorgspecialist bij jou in de buurt. Je kunt direct een afspraak maken voor een glaucoomonderzoek. Wat kan je verwachten van een glaucoomscreening? En wat is glaucoom precies? We leggen het uit.
Je krijgt eerst een gesprek waarbij de oogzorgspecialist de risicofactoren in kaart brengt. Dan volgt het onderzoek. De specialist bekijkt de voor- en achterkant van het oog met een microscoop. Je zicht en je oogdruk worden nauwkeurig gemeten. En met een geavanceerde scan beoordeelt de oogzorgspecialist de oogzenuw. In sommige gevallen is een gezichtsveldonderzoek nodig. De glaucoomscreening is pijnloos en duurt 30 tot 45 minuten.
Bij de meeste mensen zijn de resultaten van de glaucoomscreening gelijk na het onderzoek bekend. De oogzorgspecialist bespreekt die direct met je. Als dat nodig is, overlegt de oogzorgspecialist met een oogarts van Okulus. Je krijgt de uitslag dan meestal binnen een week.
Heb je geen glaucoom? Dan komt uit het onderzoek of er een screening nodig is en binnen welke termijn. In de meeste gevallen wordt dan weer geadviseerd om de glaucoomscreening over 2 tot 5 jaar te herhalen, afhankelijk van de aanwezige risicofactoren. Denkt de oogzorgspecialist dat je glaucoom hebt? Dan word je doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar bepaalt de oogarts de diagnose en het eventuele behandelplan. Zo’n verdere behandeling kan bestaan uit medicijnen, een laserbehandeling of een operatie om verdere schade te voorkomen.