Google Rating
4,9 • Zeer goed beoordeeld

Glaucoomscreening

Heb je een risico op het krijgen van glaucoom? Kom het in de familie voor of heeft de huisarts jou doorverwezen? Bij Okulus vind je een oogzorgspecialist bij jou in de buurt. Je kunt direct een afspraak maken voor een glaucoomonderzoek. Wat kan je verwachten van een glaucoomscreening? En wat is glaucoom precies? We leggen het uit.

Wachttijd: Binnen 1-2 weken
Kosten: ca. 99 euro (afhankelijk van de locatie) 
Vergoeding zorgverzekeraar: Ja, gedeeltelijk
Duur: 30-45 minuten
Plan vandaag nog je glaucoomscreening in!
Hero image

Uitgebreid onderzoek door de oogzorgspecialist 

Je krijgt eerst een gesprek waarbij de oogzorgspecialist de risicofactoren in kaart brengt. Dan volgt het onderzoek. De specialist bekijkt de voor- en achterkant van het oog met een microscoop. Je zicht en je oogdruk worden nauwkeurig gemeten. En met een geavanceerde scan beoordeelt de oogzorgspecialist de oogzenuw. In sommige gevallen is een gezichtsveldonderzoek nodig. De glaucoomscreening is pijnloos en duurt 30 tot 45 minuten.

Snel duidelijkheid met een glaucoomonderzoek

Bij de meeste mensen zijn de resultaten van de glaucoomscreening gelijk na het onderzoek bekend. De oogzorgspecialist bespreekt die direct met je. Als dat nodig is, overlegt de oogzorgspecialist met een oogarts van Okulus. Je krijgt de uitslag dan meestal binnen een week.

Wat gebeurt er na de screening?

Heb je geen glaucoom? Dan komt uit het onderzoek of er een screening nodig is en binnen welke termijn. In de meeste gevallen wordt dan weer geadviseerd om de glaucoomscreening over 2 tot 5 jaar te herhalen, afhankelijk van de aanwezige risicofactoren. Denkt de oogzorgspecialist dat je glaucoom hebt? Dan word je doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar bepaalt de oogarts de diagnose en het eventuele behandelplan. Zo’n verdere behandeling kan bestaan uit medicijnen, een laserbehandeling of een operatie om verdere schade te voorkomen.

Daarom een glaucoomscreening bij Okulus

icon

Betrouwbare oogzorg dichtbij

icon

Met of zonder verwijzing

icon

Nauwelijks wachttijd

Veelgestelde vragen over glaucoom

Nee, dat hoeft niet. Het is wel handig om eventuele medische gegevens mee te nemen, net als een lijst van de medicijnen die je gebruikt. Houd er wel rekening mee dat je oogdruppels in krijgt. Die zijn nodig om de pupillen te verwijden. Door de druppels zal je voor een aantal uren wazig zien. Je kunt dus niet zelf rijden na het onderzoek.
Voor het onderzoek moet je je contactlenzen uitdoen. Dit kan je thuis doen, maar ook in de optiekzaak. Breng je bril mee als je die hebt.
Glaucoom is een oogziekte waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. Vaak gebeurt dit door een verhoogde oogdruk. Als je dit niet op tijd laat behandelen, kan glaucoom leiden tot verlies van het gezichtsvermogen.
Glaucoom heeft in het begin vaak geen symptomen, maar in een later stadium kan het leiden tot wazig zien en een vernauwd gezichtsveld. Uiteindelijk kan het onbehandeld tot blindheid leiden.
Glaucoom kan erfelijk zijn: het komt vaker voor bij mensen met een familiegeschiedenis van de ziekte. Andere risicofactoren zijn: hoge oogdruk, leeftijd, etniciteit, oogtrauma, oogoperaties, forse bijziendheid en bepaalde medische aandoeningen.
Nee, een glaucoomonderzoek is volledig pijnloos. Soms krijg je oogdruppels in om de pupillen te verwijden zodat de oogzorgspecialist de oogzenuw goed kan beoordelen met een microscoop (spleetlamp). Een glaucoomonderzoek duurt meestal 30 tot 45 minuten, afhankelijk van de tests.
De kosten voor een glaucoomonderzoek zijn 99 euro. Met een verwijzing van de huisarts worden die kosten vaak (gedeeltelijk) vergoed. Het is verstandig om je zorgverzekeraar te raadplegen voor specifieke vergoedingen.

Maak direct een afspraak voor een glaucoomscreening

Snel zekerheid over jouw ogen
Meer dan 30.000 mensen gingen je voor 
Snel en eenvoudig geregeld
Deskundig onderzoek
Bij jou in de buurt