Vermoed jij of je huisarts dat je een (beginnende) oogafwijking hebt? Dan is het verstandig op korte termijn een optometrisch onderzoek te laten uitvoeren. Want hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Via Okulus kun je binnen 1 of 2 weken terecht bij een oogzorgspecialist bij jou in de buurt. Hier lees je meer over wat een algemeen optometrisch onderzoek inhoudt.
In de volgende situaties heb je een optometrisch onderzoek nodig: • Droge ogen • Vermoeden van glaucoom • Vermoeden van cataract (staar) • Vermoeden van maculadegeneratie (slijtage van het netvlies) • Sterkte-afwijking
Bij een algemeen optometrisch onderzoek beoordeelt de oogzorgspecialist je ooggezondheid en je zicht. Je bespreekt eerst de oogklachten en de voorgeschiedenis. Daarna meet de oogzorgspecialist de gezichtsscherpte en oogdruk. Met een microscoop onderzoekt hij je ogen. Als dat nodig is, krijg je aanvullende tests, bijvoorbeeld een OCT-scan of een gezichtsveldonderzoek. Dit uitgebreide onderzoek helpt bij het opsporen van oogafwijkingen in een vroeg stadium.
Meestal zijn de resultaten direct beschikbaar. De oogzorgspecialist bespreekt die dan direct met je. Worden er afwijkingen gevonden, dan bespreekt de oogzorgspecialist de best mogelijke behandelopties om jouw klacht te verlichten. In een enkel geval zal de oogzorgspecialist je doorverwijzen naar de oogarts voor aanvullende onderzoeken of behandeling.