Google Rating
4,9 • Zeer goed beoordeeld

Algemeen optometrisch onderzoek

Vermoed jij of je huisarts dat je een (beginnende) oogafwijking hebt? Dan is het verstandig op korte termijn een optometrisch onderzoek te laten uitvoeren. Want hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Via Okulus kun je binnen 1 of 2 weken terecht bij een oogzorgspecialist bij jou in de buurt. Hier lees je meer over wat een algemeen optometrisch onderzoek inhoudt.

Wachttijd: binnen 1-2 weken
Kosten: 99 euro (afhankelijk van de locatie)
Vergoeding zorgverkeraar: Ja, gedeeltelijk
Duur: ca. 30 - 60 minuten
Plan vandaag nog je optometrisch onderzoek!
Hero image

Wanneer heb je een algemeen optometrisch onderzoek nodig?

In de volgende situaties heb je een optometrisch onderzoek nodig: • Droge ogen • Vermoeden van glaucoom • Vermoeden van cataract (staar) • Vermoeden van maculadegeneratie (slijtage van het netvlies) • Sterkte-afwijking

Beoordelen van zicht en ooggezondheid

Bij een algemeen optometrisch onderzoek beoordeelt de oogzorgspecialist je ooggezondheid en je zicht. Je bespreekt eerst de oogklachten en de voorgeschiedenis. Daarna meet de oogzorgspecialist de gezichtsscherpte en oogdruk. Met een microscoop onderzoekt hij je ogen. Als dat nodig is, krijg je aanvullende tests, bijvoorbeeld een OCT-scan of een gezichtsveldonderzoek. Dit uitgebreide onderzoek helpt bij het opsporen van oogafwijkingen in een vroeg stadium.

Snel duidelijkheid

Meestal zijn de resultaten direct beschikbaar. De oogzorgspecialist bespreekt die dan direct met je. Worden er afwijkingen gevonden, dan bespreekt de oogzorgspecialist de best mogelijke behandelopties om jouw klacht te verlichten. In een enkel geval zal de oogzorgspecialist je doorverwijzen naar de oogarts voor aanvullende onderzoeken of behandeling.

Daarom kiezen voor Okulus

icon

Betrouwbare oogzorg dichtbij

icon

Met of zonder verwijzing

icon

Nauwelijks wachttijd

Veelgestelde vragen over het algemeen optometrisch onderzoek

Met een optometrisch onderzoek kunnen verschillende oogproblemen worden opgespoord, zoals: • Refractieafwijkingen (bijziendheid, verziendheid, astigmatisme) • Glaucoom (verhoogde oogdruk) • Diabetische retinopathie (netvliesbeschadiging door diabetes) • Maculadegeneratie (slijtage van het netvlies) • Cataract (staar) • Droge ogen syndroom • Keratoconus (vervorming van het hoornvlies) • Oogontstekingen Bij verdenking van ernstige problemen kan de optometrist doorverwijzen naar een oogarts.
Nee, het onderzoek is over het algemeen niet pijnlijk. Je kunt wat ongemak ervaren bij bepaalde testen, zoals de oogdrukmeting. Houd er rekening mee dat je misschien oogdruppels in krijgt. Die zijn nodig om de pupillen te verwijden. Door de druppels zal je voor een aantal uren wazig zien. Je kunt dus niet zelf rijden na het onderzoek.
Je hoeft je niet speciaal voor te bereiden, maar neem wel je huidige bril of contactlenzen mee. Houd er rekening mee dat je mogelijk pupilverwijderende druppels in je ogen krijgt. Hierdoor zie je enkele uren wazig. We raden je daarom aan om vervoer naar huis te regelen.
Ja, je zult waarschijnlijk worden gevraagd om je contactlenzen uit te doen voor bepaalde delen van het onderzoek.
Het onderzoek duurt circa 30 tot 60 minuten, afhankelijk van het aantal tests. De resultaten worden meestal direct na het onderzoek met je besproken.
Als er een probleem wordt ontdekt, zal de oogzorgspecialist verdere tests aanbevelen of je doorverwijzen naar de oogarts.
Bij een doorverwijzing van de huisarts worden de kosten (grotendeels) vergoed door de zorgverzekeraar. Heb je geen doorverwijzing, dan betaal je de kosten zelf. De kosten kunnen per locatie verschillen, maar liggen doorgaans rond de 99 euro.

Maak direct een afspraak voor optometrisch onderzoek

Snel zekerheid over jouw ogen
Meer dan 30.000 mensen gingen je voor 
Snel en eenvoudig geregeld
Deskundig onderzoek
Bij jou in de buurt